مجازی تی وی:«تنبور» کهنترین ساز زهی زخمهای است که نواختن آن از گذشته تا کنون در مناطق گوران، صحنه، قسمتی از لرستان و بویژه کرمانشاه رواج داشته است. گوران، قدیمیترین مرکز رواج مقامهای تنبور است و این ساز با رسوم خاصی توسط نوازندگان در این منطقه نواخته میشود. در این منطقه، مقامهای موسیقایی با اعتقادات مردم عجین است و مقامها کاملا بکر نواخته میشود.
.
به گزارش ایسنا، ایدهی ساخت مکتبخانههای موسیقی در شهرستانها در دولت قبل مطرح شد؛ اما بنا به دلایلی عملی نشد و شاید کسی به ضرورت آن پی نبرد، حالا وزیر ارشاد خواستار تسریع در روند ساخت «خانه تنبور» کرمانشاه شده است که میتوان آن را قدمی مثبت برای گسترش چنین مراکزی در شهرستانها تلقی کرد.
.
یکی از نوازندگان مطرح ساز «تنبور» کیخسرو پورناظری است که در سال 1359 گروه تنبور «شمس» را بنیان گذاشت و این کار، راهی نو را برای نگاه به گروهنوازی تنبور پیش پای اهل موسیقی نهاد. برای همین خیلیها پورناظری را نخستین فردی میدانند که ساز تنبور را از محافل شخصی به حوزهای عمومیتر آورد.
.
کاری را که پورناظری با ساز تنبور کرد میتوان بعدها با تجربهی گروه «کامکارها» با عمومی کردن «موسیقی کُردی» مقایسه کرد. شناخت پورناظری از ساز تنبور و آشنایی عمیقاش با موسیقی نواحی منطقهی کرمانشاه و علاوه بر آن، استفادهی ظریف و متناسب از ساز دف در ساختار گروه، فضایی را فراهم کرد تا نگاه به گروهنوازی تنبور صورت متفاوتی پیدا کند و بعدها گروههای دیگری تحت تأثیر کار او، در این زمینه شکل بگیرند.
.
پیشینهی این ساز و تلاشهایی که در راستای ارتقای نوازندگی آن انجام شده است، ضرورت وجود مکتبخانه و محلی برای پرورش هنرجویان وعلاقمندان این ساز را نشان میدهد.وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی خواستار تسریع در روند ساخت «خانه تنبور» کرمانشاه شد و گفت: کرمانشاه مهد تنبور است و ساخت مکانی برای آموزش این هنر عرفانی و همچنین نمایش ساز تنبور ضرورت دارد.
.
علی جنتی در نشستی با حضور استاندار کرمانشاه، اظهار کرد: خوشبختانه تحول خوبی در عرصهی فرهنگ و هنر کرمانشاه پدید آمده که این امر بهدلیل حمایت مدیریت ارشد این استان است.او همچنین با استقبال از برگزاری جشنوارهی سراسری اقوام ایرانی در کرمانشاه، افزود: آیینها و مذاهب گوناگون کشور پتانسیلهای فرهنگی، هنری و موسیقایی ارزشمندی دارند که افزودن آنها، به زیباتر شدن این جشنواره کمک میکند.
.
در همین نشست، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه – رحیمی زنگنه – نیز گفت: بیگمان حمایتهای جدی دولت تدبیر و امید و استاندار از فعالیتهای فرهنگی و هنری در ایجاد فضای مناسب فعلی نقش بسیار مهمی داشته است.او همچنین به فراهم شدن مقدمات اولیه برای ساخت تالار دوهزار نفری کرمانشاه اشاره و اظهار کرد: با توجه به استقبال گستردهای که مردم از کنسرتهای موسیقی میکنند، ضرورت ساخت یک سالن بزرگتر کاملا احساس می شد.
0 نظر
شما می توانید اولین بار یک نظر ارسال کنید.